KO-räkning

KO- korträkningstrategi är av de mest populära och använda blackjack strategierna för korträkning hos spelarna.  Är det så att du är något av en ”rookie” inom blackjack så skulle vi på blackjack biblen rekommendera dig att använda en blackjack guide som just detta system eftersom det är känt för att vara något simplare än andra typer av system som finns. I KO-systemet , som även är känt som,”Knockout-systemet, använder man en så kallad obalanserad räkning. Ett obalanserat räkningsystem betyder helt enkelt att man om man räknar den fullständiga kortleken så kommer du inte att få slutsumman 0 när kortleken är slut. Räknar du igenom hela kortleken med denna taktik att få en slutsumma på + 4. Knock out räkningsstrategi är en relavtivt ny metod som kom till på 90-talet och den fick då storgenomslags effekt eftersom den var mycket lättare jämfört med sina föregångare många veteraner inom korträkning vart både förvånade och imponerade över hur lätt detta system var.

Enkel huvudräkning

Med KO- korträkningssystemet kommer du bara att använda -1, +1 och 0 vid räkningen, så det bör inte vara alltför svårt att hålla ordning på räkningen, men du måste ha noggrann koll på bordet. En av de största anledningarna till att folk har svårt för att räkna kort är att de ofta antingen helt missar kort eller missar att räkna kort, och därför har de inte en korrekt summa. Om du klarar av att fokusera och koncentrera dig medan du spelar blackjack, då kommer du vanligen att kunna hålla reda på en korrekt räkning, och därför vinna mer pengar.

För att göra så att KO korträkningsstrategin fungerar så behöver du lära dig värdet av varje kort så att du inte summeringen blir fel. Du måste memorera värdena på alla kort, annars kommer inte systemet att fungera för dig alls. Varje kort i kortleken har följande värden.

KO-korträkningstabell för blackjack

 • 2 = +1
 • 3 = +1
 • 4 = +1
 • 5 = +1
 • 6 = +1
 • 7 = 0
 • 8 = 0
 • 9 = 0
 • 10 = -1
 • Knekt = –1
 • Dam = –1
 • Kung = –1
 • Ess = –1

För att göra detta korträkningen framgångsrik så behöver du lära dig att räkna total summan snabbt. Du behöver självklart inte oroa dig alltför mycket i början när du precis startat, eftersom du inte kommer att bli ett proffs på korträkning över en natt. Men när du väl har lagt ner tid på att öva dig på att räkna kort så kommer du dock vanligen att kunna räkna dig igenom en kortlek på ca 30 sekunder. Detta låter säkert som väldigt lite tid, men det är egentligen inte det när du väl har tagit dig tiden att lära dig att räkna korten. När ett blackjack-spel går snabbt så kommer du inte alltid att ha speciellt mycket tid på dig att räkna korten, så du behöver kunna göra det mycket snabbt.

Tips ifrån blackjackbiblen

Tips på hur man kan träna sig själv att känna igen kort som tar ut varandra, t ex ett negativt kort och ett positivt. En tvåa och en kung tar t ex ut varandra.

Dela ut kort och lär dig att räkna kort i par. När du tränar din hjärna att veta att 2 + kung = 0 och kung + kung ör lika med 2 och så vidare. På detta vis kommer du att märka att din räkningstid minskar avsevärt. Ett bra mål kan vara att räkna en hel kortlek 2 kort åt gången på som nämnt ovan 30 sekunder per par. Korträkningsstrategin KO för blackjack är enkel, vilket gör den idealisk för fritidsspelare av blackjack och nybörjare på blackjack-spelet, men om du är en mer seriös spelare så finns det bättre räkningssystem att använda. Korträkningssystemet KO är inte den mest ”korrekta” strategin för korträkning att använda, men pga dess enkelhet så rekommenderar vi att alla nya spelare använder den och bemästrar den innan de provar de andra systemen.

När börjar man räkningen? 

Det finns en formel som kallas för “Initial Running Count”, IRC förkortat,  denna används för att bestämma på vilket nummer räkningen ska börja. Spelar du endast med en kortlek börjar räkningen med noll, men när du använder KO System så börjar räkningen dock inte automatiskt med noll. Du får ta reda på den specifika IRC:n för din situation.

Liksom för alla blackjack-korträkningssystem så bör du alltid öva på strategin hemma med en kortlek innan, gång på gång tills du kan det perfekt. För att kontrollera dig själv ska du komma ihåg att efter att du har räknat hela kortleken så ska du med KO-systemet sluta med plus 4. Du måste också hela tiden kunna räkna ut den aktuella summa av korten, utan att tex. räkna på händerna utan att göra någon paus eller göra något dyrt matematiskt misstag.

När du väl kan detta system så finns det några saker du kan göra för att effektivt träna dig själv för att förbättra din räkningstid.